Catalogus The Big Change | Bonnefantenmuseum Maastricht | 2013

Catalogus
The Big Change. Revolutions in Russian Painting 1895–1917
Bonnefantenmuseum Maastricht, 2013
2 edities (Nederlands en Engels)
24,5 x 29,7 cm
188 p

De tentoonstelling De Grote Verandering in Bonnefantenmuseum Maastricht toont schilderijen van bijna dertig soms zeer verschillende kunstenaars die actief waren in de twee decennia voor de Russische Revolutie (1917). De laatste twintig jaar voor de revolutie van 1917 was een periode van hevige veranderingen in het Tsarenrijk. Een burgerlijke elite verspreidde een verlichtingsgolf door de nog conservatieve samenleving. In die culturele explosie speelde de schilderkunst een vitale rol.
Helaas is die fascinerende periode in het Westen onvoldoende bekend. Het standaardidee van een ingeslapen kunstwereld, die wakker werd geschud door bijvoorbeeld de impressionisten moet op de schop. Al veel eerder dan de tijd van de ‘moderne revolutie’ met namen als Malevitsj en Kandinsky kenden Sint-Petersburg en Moskou vernieuwingsgezinde kunstscènes. In dat tumult was geen sprake van één heersend concept, wel van een ongekend levendig debat met vele gezichten.
Dankzij de medewerking van toonaangevende Russische musea als het Tretjakov Museum in Moskou en het Russisch Staats Museum in Sint-Petersburg kunt u de veelzijdige kracht van die periode beleven. Namen als Ilja Masjkov, Vasili Denisov of Natalja Gontsjarova zijn dan niet zo bekend, maar dat maakt de kennismaking met hun werk alleen maar verrassender. Met deze expositie van meer dan 80 schilderijen, die voor een groot deel niet eerder buiten Rusland waren, wil het Bonnefanten een ‘missing link’ tussen traditie en vernieuwing in beeld brengen. De Grote Verandering wordt een essentiële schakel in de reeks tentoonstellingen van het Ruslandjaar 2013.